SEO Yapmamış Site Neden Google Sıralamasında Daha İyi Yerde

SEO Yapmamış Site Neden Google Sıralamasında Daha İyi Yerde

2014 yılının başlarında SEO çalışmasını yaptığım bir sitenin ciddi sıralama kaybı yaşamasıyla birlikte nedenlerini araştırdım, sonunda kalitesiz içerikle birlikte backlinklerin buna neden olduğuna kanaat getirerek stratejiyi değiştirdim.

Aldığım bütün önlemlere rağen 2 yıldan fazla Google 1. Sayfa 1. Sırada olan 32 anahtar kelimede sadece 18 tanesini eski haline getirebildim.

Fakat, uzun süre düşüşün araştırmasını yaparken hiç SEO çalışması yapmayan sitelerin Google sıralamasında çok daha iyi yerlerde olduğunu gördüm. Peki bunun nedeni ney?

Sizce hiç SEO çalışması yapmamış sitelerin çalışmaya çok fazla bütçe ve zaman ayıran ssitelerden arama motorları sıralamalarında daha iyi yerlerde olmalarını nedeni nedir? Bu konu hakkında hiç düşündünüz mü?

Eğer bir fikriniz varsa yorumlar kısmında yazmanızı ayrıca rica edeceğim. Benim vardığım sonuç şu şekilde;

  1. Tıklama Oranı: Oldukça sofistike yapısı olan Google algoritması bir çok kriteri göz önünde bulundurarak sıralamaları belirler. Bu faktörler gözardı edildiğinde site sıralamalarda sorunlar yaşayabilir.

Google algoritmasının bir bölümü  tıklama oranını değerlendirir. Sitenizin yükselmek istediği anahtar kelimelerde yapılan genel aramada sitenizin aldığı tıklama oranı sıralamaya etki eder.

Tıklama oranınız ne kadar fazlaysa Google sıralamasında sitenizin yeri o kadar iyi durumdadır.Eğer belirli yükselmek istediğiniz anahtar kelimede aldığınız tıklama oranı rakiplerinizinkinden fazlaysa algoritma sizin lehinize sıralayı yavaş yavaş değiştirir.

Site sahipleri sitenin tıklama oranını arttırmak için yanıltıcı, yalan yanlış başlıklar, meta açıklamalar atabilirler, bu durumda Google diğer fonksiyonu devreye girer, siteden çıkma oranı.

Yani Google’ın bir anahtar kelimede sitenize 1000 kişi gönderdiğini varsayalım. Sayfanıza gelen 1000 kişinin birkaç saniyede sitenizi terk ettiğini varsayalım. Bu durumda siteniz için tehlike çanları çalmaya başlamışyor demektir. Çünkü Google sayfanızın başlıkla alakası olmadığına karar verecektir. Bu durum da sıralamaya ciddi anlamda etki eder.

Bundan dolayı, SEO çalışması yapmamış bir çok web sitesi yüksek tıklama oranı ve düşük çıkma oranı sayesinde Google sıralamalarında yerlerini korumayı başarmıştır.

Eğer sitenizin Google sıralamasından neden düştüğü noktasında bir öngörünüz yoksa bunu düşünün, nedeni tıklama oranı ve bounce rate/çıkış oranı olabilir.

  1. Site Yaşı: Siye yaşı Google sıralaması açısından hala önemli bir kriterdir. Eski sitelerin çoğu yeni sitelerden daha iyi sıralama almaktadır.

Eski sitelerin uzun süredir yayında olması daha fazla backlink sahibi olmalarını sağlamaktadır, bu durum haliyle Google sıralamalarında iyi yerlerde bulunmalarını sağlar ama tek enden bu değildir.

SEO danışmanları, yeni sitelere kaliteli içerik girmeleri ve mükemmel link inşasıyla birlikte binlerce backlink almalarına rağmen sıralamalarda eski sitelerden daha iyi konuma gelmediklerini görmektedirler.

Bu bağlamda yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok, biraz daha zamana ihtiyacımız olacaktır. Bu kriteri sadece backlink alarak yerine getirmeye çalışmak en büyük hatadır, eski rakip sitelerden çok daha kaliteli içerikler oluşturmaya çalışmak doğru bir karardır.

  1. Backlin Faktörü: Google sadece bir sitenin aldığı backlink sayısını kriter almaz, aynı zamanda alaka ve kaliteyi de göz önünde bulundurur.

Google’da iyi yerlerde olan ama çok az backlink sahibi olan sitelere baktığımızda otoriter, kaliteli backlinkler aldığını göreceğiz. Özellikle, Edu, Gov, tr sitelerden alınan backlinklerin ne kadar olumlu etki yaptığını hepimiz biliriz.

NOT: Backlinklerin önemini giderek yitirdiğini düşünenlerden birisi olarak bu faktörü daha detaylı ele alacak bir makale hazırlamayı planlıyorum.

Aynı şekilde söz konusu sitelerin aldıkları backlinklerin zengin anchor text içerdiklerini görebiliriz.

Google site adresi ör; site.com ve benzeri linklerin etrafındaki yazıları da analiz ederek alaka olup olmadığını anlamaktadır, böylece bu tür backlinkler de sıralamaya etki eder.

  1. Çapraz Linkleme: Site içi SEO çalışmasının bir parçası olan çapraz linkleme Google sıralamalarında sitenize oldukça katkıda bulunur.

Çapraz linkleme, bir sayfadan diğer sayfaya link verme işlemine diyoruz, bu işlem ayrıca eski konuların ziyaret edilmesini ve tıklama oranının artmasını sağlar.

Spam yapmadan sitenize uygulayacağınız çapraz linklemenin sıralamaya ciddi katkısının olduğunu göreceksiniz.

Fakat bu çalışmada, çapraz linkleme yapmadığınız bazı sayfaların sıralamalarda ciddi yükselme kaydettiğini görebilirsiniz, bunun nedeni söz konusu sayfa otoritesini site geneline yaymamış olmanızdır. Bu paragraf şimdiye kadar bu konuyla alakalı yazdıklarıma ters gibi gelebilir ama değil, çapraz linkleme yapılacak sayfaların ve link oranlarının önemli olduğunun altını içmem gerekir.

  1. Kaliteli içerik: Google Panda Güncellemesi ile birlikte Google içeriğin kaliteli olup olmadığını çok daha iyi anlayabilmektedir. Google panda güncellemesi, içeriğin kalitesi yanında tekrar edilip edilmediği ve güncellenip güncellenmediği noktasında eşsiz veriler toplayabiliyor.

Google sıralamalarında harika yerlerde bulunan eski siteler kaliteli içerikler içerirler. Siz böyle düşünmeyebilirsiniz, ama Google böyle değerlendirir.

Neden mi?

Çünkü Google sadece bir içeriğin kaliteli olup olmadığını belirlemez, aynı zamanda diğer sitelerin içerikleriyle de karşılaştırır. Böylece siz, Google sıralamalarında çok daha iyi yerlere gelmek istiyorsanız, rakiplerinizden daha kaliteli içerikler oluşturmalısınız, ancak bu şekilde ve uzun solukluk çalışmayla eski rakip siteleri geride bırakabilirsiniz.

  1. Rekabet: Yeni sitelerin eski sitelerle rekabet edebilmelerinin en akıllıca yolu, başlangıçta rekabeti az olan anahtar kelimelere girmeleridir.

Dana önce yazdığım Anahtar Kelime Rehberi adlı makalede bu konuyu çok detaylı şekilde ele almıştım. İsterseniz bu makaleyi inceleyebilirsiniz.

Kendi tecrübelerim, arama hacmi az, rekabetin düşük olduğu anahtar kelimeleri rekabet yüksek olan anahtar kelimelere göre daha seyrek aralıklarla güncellemekte. Bunun en büyük nedeni,rekabetin fazla olduğu anahtar kelimelerle ilgili sitelerin sürekli güncellemeler yapmaları ve yeni içerikler girmeleri.

Fakat rekabetin az olduğu anahtar kelimelerde siteler içerikler oluşturmadıkları için Google aynı şekilde güncellemeyi seyrek yapar. Eğer yeni sitenize rekabeti az olan kelimelerde sürekli güncelleme yaparsanız haliyle üst sıralamalara çıkmanız daha kolay olacaktır. Bu durum ziyaretçi ve haliyle motivasyon sağlayacaktır.

  1. Büyüme Oranı: Bir anahtar kelimede Google’da yükselmek için ne yapmalıyım? Tonlarca backlink alıp, bir sürü kaliteli içerik girmek, doğru mu?

Bu tespit her ne kadar doğru olsa da, özellikle aşırı backlink alımıyla büyümek, doğal olmayan backlink alımı sinyallerini arttırır, bu durum da sıralamaya olumsuz etki yapar.

Google sitenizin büyümesi noktasında yapılan backlink çalışmalarını en ince detayına kadar anlayacak kadar akıllıdır. Buradan yola çıkarak yapacağınız araştırmalarda doğal yollardan alınan backlinkler sayesinde sitelerin daha hızlı yükseldiğini göreceksiniz.

 Sonuç:

SEO açısından Google sıralamasını etkileyen faktörleri arttırabiliriz ama biz en önemli yedi faktörü açıklamış olduk.

Burada oluşturduğum kısa listenin size değerli ipuçları vereceğiniz düşünüyorum ve aynı zamanda bunlarla yetinmeyeceğinizi umuyorum.

Son olarak şunu bilmenizi isterim, site sahibi olarak Google sıralamasında iyi yerlere gelmek istiyorsanız dikkatinizi ve enerjinizi sadece kendi sitenize değil, aynı zamanda rakip sitelerin analizlerinde de önemli efor ayırmanızı öneririm.

Peki bu konuyla ilgili olarak sizin bir öneriniz vaya düşünceniz var mı?

fenix